Przepis na: Babka Piaskowa z Kakao.

Babka piaskowa z kakao to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. Ten delikatny i puszysty wypiek z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Przygotowanie babki piaskowej z kakao może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości jest to prosty i satysfakcjonujący proces. W tym artykule przedstawimy przepis na babkę piaskową z kakao oraz opiszemy składniki i etapy jej przygotowania.

Jak przygotować babkę piaskową z kakao?

Aby przygotować babkę piaskową z kakao, będziemy potrzebować kilku podstawowych składników, takich jak mąka, cukier, margaryna, jajka, kakao, proszek do pieczenia, mleko i wanilia. W pierwszym kroku rozpuszczamy margarynę i studzimy ją. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie suche składniki.

W kolejnym kroku dodajemy rozpuszczoną margarynę, jajka, mleko i wanilię do suchej mieszanki. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dobrze jest używać miksera do mieszania, ale można to zrobić również za pomocą łyżki.

Gdy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki, najlepiej w kształcie babki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Po upieczeniu babkę studzimy przed wyjęciem z formy.

Składniki i etapy przygotowania babki piaskowej z kakao.

Do przygotowania babki piaskowej z kakao potrzebujemy:

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Etapami przygotowania babki piaskowej z kakao są:

  1. Rozpuszczenie margaryny i studzenie jej.
  2. Wsypywanie mąki, cukru, kakao i proszku do pieczenia do dużej miski i dokładne wymieszanie.
  3. Dodanie rozpuszczonej margaryny, jajek, mleka i wanilii do mieszanki suchych składników i dokładne wymieszanie.
  4. Wylewanie ciasta do natłuszczonej foremki w kształcie babki.
  5. Pieczenie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *